lauantai 12. joulukuuta 2015

Olympus M5 II ja funktiopainikkeet


Tässä on eräs ratkaisu Olympuksen funktionappien käyttöön. Ne ovat samantapaisia useissa muissakin Olympus-malleissa ja menut ovat varsin samanlaisia.  Tee oma käyttöliittymäsi tarpeittesi mukaan. Esittelen nuo eräänlaisessa käyttöjärjestyksessä, en numerojärjestyksessä. Etsintä käytettäessä etusormella sokkona valinta on ensisijainen toiminto ja laukaisimen läheltä löytyvät useimmin käytettävät nappulat.  LCD-näyttöä käyttävälle muodostuu toisenlaiset kuvaustavat.

Takaseinän OK-nappia painamalla avautuu tuollainen näkymä, jonka oikeasta alanurkasta löytyvät funktiosäädöt. Etusäätöpyörällä niitä voi selailla ja OK:lla valita sopiva menu. Sieltä lisävalinnat löytyvät oikean nuolinäppäimen avulla. Tämä on helpoin tapa muuttaa niitä.

Käyttämäni pikavalinnat:
HDR eli Fn4 = Tarkennuksen lukitus, MF
Fn3 = Valotuksen lukitus AEL
Fn2 = Myset 2, minulla makro-objektiivin kuvanvakaajaan luottaminen ja rungon vakaaja pois
Punainen videonappi = Myset 1 eli perusasetukset kaikkien seikkailujen jälkeen
Fn1 = Myset 3 eli ihmiskuvaus, koko alueen kasvotunnistus ja lähimpään silmään tarkennus
Etuseinän terävyysaluenappi = pikavalinnat WB/ISO asetuksille säätöpyöriin. Tämä on tarpeen jos kuvailee alhaisella ISO-arvolla, mutta äkkiä tuleekin hämärä kohde eteen. Tätä käytetään keskisormella edellistä peukalolla.
Nuo perustuvat siihen, että en näille napeille alun perin osoitettua käyttöä tarvitse tai ehdin sen hakea menuistakin, jos tulee tarvetta.

Pikavalinnat saa näistä napeista päälle ja pois. Jos jonkun Mysetin haluaa pysyvän päällä virtakytkimen käytön yli, se pitää valita Menusta.

Vipu takaseinässä on myös ohjelmoitavissa. Minä pidän ykkösasennossa normaaliasetuksia, kakkosessa videon tarvitsemia säätöjä.

Kuvausohjelmiin saa kiinnitettyä erilaisia asetuksia eri ohjelmiin (menu 4b: valitsintoiminto). Manuaalivalotuksessa (M) on luonnollista, että toinen valintapyörä säätää aikaa, toinen aukkoa. Aukonsäädön olen muutenkin  pyrkinyt pitämään kaikissa valinnoissa takimmaisella säätöpyörällä oikealle kasvavana arvona.

Takakannen nuolinäppäimetkin voi ohjelmoida, tosin rajoitetusti. Säädettävää siis riittää, jos säätötarpeita on. Vanhalla miehellä ongelmaksi muodostuu se, että jonkun ajan perästä ei muista, mitä mistäkin tapahtuu ja miksi. Siksi kirjoitin nämä sivut muistiinpanoikseni.

3 kommenttia:

  1. Runsaat kiitokset sinulle!

    Ostin viimein ko ko kameran ja aika ihmeissä olen valikoissa kuin nappuloissa. Olen Canonista siirtymässä EM5 MKII:een, (pidän toistaiseksi C MkII:n), joten eroa on. Ennen sain kunnon ohjekirjan, joka oli käänneety huolella. Ompun netti-pdf on muuta toista.

    Erinomaista, että olet viitsinyt selventää toimintoja ja hyviä vinkkejä! Kyllä tämä tästä, kunhan vielä osaan ladattua uuden firmiwaren.

    Kiitos! :D

    Erkki L

    VastaaPoista
  2. Eiköhän siihen totu. Perustoiminta on helppoa, erikoisemmat säädöt vaativat opiskelua.
    Kai siinä jo on firmware yli 2. Siitä lähtien ne osaavat säilyttää asetukset päivityksen yli. Varmaan kannattaisi päivittää ensimmäiseksi nykyiseen, joka on 4.0.
    Tuolta niitä löytyy erikseen rungoille ja objektiiveille, myös Panasonicin laseille, joita minäkin käytän.
    http://cs.olympus-imaging.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/firm/e1/

    VastaaPoista
  3. thats some great details

    Merry Christmas!!

    May you enjoy a wonderful year ahead

    VastaaPoista