lauantai 13. joulukuuta 2014

0,7 sekuntia? ja aikasiirtymä vuodella taakse

Teenpä nyt sellaisen tempun, että kirjoitan nämä "muut kokemukset" tähän blogiin vuotta aikaisemmaksi, että eivät sekoita käynnissä olevaa keskustelua Myseteistä ja funktionäppäimistä. Voin ne myöhemmin palauttaa oikeisiin arvoihinsa, kun blogin otsikkoa ei enää käytetä keskustelupalstoilla vihjeenä.

Olen jo muutaman kerran ihmetellyt Lightroomissa näkyvää 0,7 sekunnin valotusaikaa hämärässä kuvaamissani kuvissa. Teinpä koesarjan P-valinnalla ja suljin aukkoa puolikkaan kerrallaan. Valotusajat kuvatessa olivat 8, 6, 4, 3, 2, 1,5; sitten 1", 1,5" ja 2". Eli alku oli murtolukuja 1/8 - ½ sekuntia. Sitten seurasi 1,5 joka RAW-kuvasta luettuna olikin 0,7 sec. Siinä se, puolen ja täyden sekunnin välimuoto. Oudosti ilmaistu laskutoimituksen tulos 1/1,5 pyöristettynä.

Vaan on se ihme kapine tuon Olympuksen kuvanvakaaja. Käsivaralta kuvattuna kameraa otsaan tukien ja kyynärpäät kyljissä, laukaistaessa hengittämättä koko sarja oli teräviä kuvia, kaksi sekuntiakin. Hatunnosto Olympukselle. Vanhan miehen kädet tärisevät jonkin verran, mutta kamera ei. Noin sen pitää olla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti