perjantai 11. joulukuuta 2015

Mysets eli omat asetukset

Laitanpa talteen Myset-asetuksetkin, kun ne häviävät asetusten nollautuessa. Näin kävi aikaisemmissa firmwaren päivityksissä ennen viimeistä 2.1 versiota ja saattaa tuollainen tapahtua muustakin syystä. Omat asetuksethan nämä suomeksi ovat, mutta Mysets kuvaa hommaa paremmin ja se tarttui mieleen alkuaikoina englanninkielisiä sivuja seuratessani. Kulloinkin valittu setti näkyy myös kuvatessa näytön vasemmassa alakulmassa My1, My2 jne. jos infonäyttö on päällä.

Nämähän ovat hyvin henkilökohtaiseen tarpeeseen. Tee sinä ihan itsellesi sopivat, jos sellaisten tarvetta on. Näihin setteihin voi esimerkiksi valita ISO-alueen, tarkennustavan ja kuvanvakauksen jokaiselle erikseen. Jpeg-kuviin saa erilaiset kontrastit ja värikylläisyydet vaikkapa aurinkoiselle ja pilviselle säälle ja ihon pehmennyksen henkilökuviin.

Mysets löytyvät ensimmäisestä menusta nollausten takana nimellä Omat asetukset.
Ensin tehdään itselle sopivat asetukset, sitten mennään nollauksiin, valitaan sopiva Omat asetukset ja asetetaan sillä hetkellä kamerassa olevat asetukset tähän settiin. Näiden lisäksi kamerassa on viimeksi tehdyt asetukset päällä, ellei omaa settiä ole valittu. Minulla valinnat on ohjelmoitu funktionäppäimille.

Omat asetukset1 on minulla perusasetukset ihan siltäkin varalta, että menee säätelemään ja kokeilemaan monimutkaisia. Tällä pääsee takaisin kartalle helposti ja tästä voi lähteä säätelemään noita muita settejä.

Omat asetukset2 on minulla makrokuvaukseen, missä kuvanvakaus on jätetty objektiivin vakaajalle. Olympuksen vakaaja kennossa on tosi hieno, mutta erikoistapauksissa erikoisobjektiivi pärjää paremmin. Makrolasihan minulla on Panasonicin 30mm f:2,8

Omat asetukset3 on minulla henkilökuvaukseen olennaisina piirteinä  silmään tarkennus ja kokoalan tarkennuspisteet.
Kasvotunnistus tulkitsee väärin; jopa varpaat tai maiseman pyöreät muodot voivat käydä kasvoista. Niinpä pidän sen pois muulloin kuin ihmisiä kuvatessa. Silloin pyydän sitä tarkentamaan lähimpään silmään, minkä se tekeekin hienosti. Pistetarkennus ei luonnollisestikaan toimisi tuon automaatin kanssa, joten kokoalan tai keskustapainotteinen mittaus tarvitaan.

Omat asetukset4 on videoasetuksia varten. Silloin pitää esimerkiksi kuvanvakaajan panoroinnin tunnistus olla päällä ja jatkuva tarkennus isolta alueelta mitaten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti